Mario Radinović

Mario Radinović

Za dvanaest mjeseci 2017. godine Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor imala je 421 intervenciju.
Od navedenog broja, prema nezvaničnoj statistici, po vrsti intervencije bilo je:
-požari stambenih objekata 48
-požari pratećih objekata 11 (štale, sušnice, šupe...)
-požari elektro instalacija 8
-požari automobila 12
-požari dimnjaka 54
-požari šume i otvorenog prostora 156
-teške saobraćajne nesreće 12
-požari kontejnera za smeće 30
-požari deponija smeća 18
-požari plinske instalacije 1 (požar plinskog rezervoara u MIP-u)
-potraga za nestalom osobom (Sana-Una) 17
-ostale intervencije 54   (izvlačenje automobila, skidanje ledenica, ispumpavanje vode, obilazak terena u poplavi, otvaranja stanova, 
automatske vatrodojave, hvatanje zmija,saniranje posljedica nevremena...)
Poređenja radi, u 2016. godini imali smo 291 intervenciju.
 

Četvorica Prijedorskih vatrogasaca uspješno su položili svih 6 modula obuke za spasioca na brzim vodama.Projektom Floodlife, finansiranog od strane Evropske unije, Rescue 3 obuku po standardima IRF-a prošla su 24 polaznika.

22.-23.06.2017. odradili smo praktičnu vježbu u kojoj smo pokušali mlađim kolegama demonstrirati sve aspekte rada na intervencijama prilikom saobraćajnih nezgoda.

 

 

U Prijedoru je počela rekonstrukcija vatrogasnog doma koji je izgrađen 1970. godine i posljednja veća ulaganja su izvršena 1983.godine dogradnjom sprata, povodom stogodišnjice osnivanja dobrovoljnog vatrogasnog društva. U sklopu rekonstrukcije vatrogasnog doma biće proširen garažni prostor, ozidan vatrogasni toranj i izmjenjena asfaltna podloga. Više u prilogu RTRS-a

 

Završen kurs Rescue3 za zvanje Tehničar Spasilac na brzim vodama i u poplavama. Obuku uspješno završilo 8 kandidata i to; tri člana Ronilačkog kluba BUK, jedan član RK Gnjurac iz Laktaša, dva pripadnika profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice iz Banjaluke i dva pripadnika profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor.

 


Kurs su organizovali RK BUK i Spasilacki savez RS u saradnji sa HGSS-om.Koncept same obuke obradjuje tehnike spasavanja u brzim vodama , korištenje spasilačke opreme, čvorove, sidrenja kao i upotrebu čamaca na motorni pogon prilikom spasavanja a jednim dijelom obradjuje poplave i potrage na vodi. Nakon završene obuke svi kandidati dobijaju medjunarodnu licencu za zvanje Tehničar- Spasilac na brzim vodama i u poplavama.

https://youtu.be/U8C-phWWidU

Tekst/Foto/Video - Ronilački klub / SCUBA diving club BUK

subota, 01 april 2017 05:46

Ogroman broj intervencija u martu 2017.

ŠEZDESET ČETIRI INTERVENCIJE U PROTEKLIH PETNAEST DANA !
Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor imala je 89 intervencija u mjesecu martu 2017.

a od toga čak 64 intervencije u periodu od 15.03.-31.03.2017.g i to:

- 50 (pedeset) požara otvorenog prostora
- 1 požar štale
- 1 požar kamiona
- 1 požar dimnjaka
- 1 požar deponije auto guma
- 2 požara divljih deponija smeća
- 5 int. potrage za nestalom osobom
- 3 ostale int. (dojava o eksplozivnoj napravi, sapiranje ceste nakon saobraćajne nesreće, hvatanje zmija)

 

Полиција потврдила: Пронађено тијело дјевојке из Приједора 

Идентификацијом беживотног женског тијела пронађеног синоћ у кориту ријеке Уне у Доњој Градини, утврђено је да се ради о малољетној дјевојци из Приједора, која је 5. марта нестала у ријеци Сани – саопштено је из приједорског Центра јавне безбједности.За несталом дјевојком у протеклих 17 дана трагале су Територијалне ватрогасне јединице из Приједора, Новог Града и Козарске Дубице, припадници Цивилне заштите као и Специјални ронилачки тим из Словеније са псима трагачима обученим за трагање на води и око воде.

- У току данашњег дана полицијски службеници подузимају мјере и радње под надзором тужиоца, у циљу утврђивања околности проналаска тијела и утврђивања тачног узрока смрти, рекла је Звјездана Алендаревић, портпарол ЦЈБ Приједор.

Извор: РТРС/вијести

U traganje za  maloljetnicom, 17. godišnjom Prijedorčankom D.Dž. koja je 5. marta  nakon pada sa splava  nestala u nabujaloj rijeci Sani od četvrtka (16.03.) će, ukoliko u međuvremenu ne bude pronađena,  tragati  i Civilna zaštita Republike Slovenije.Ovu informaciju je za naš portal potvrdio Nebojša Miljuš, komandir TVJ Prijedor,  i naglasio da je riječ o ljudima koji su  im pomagali i 2014. godine u vrijeme katastrofalnih majskih poplava. -Gradski Odsjek Civilne zaštite Prijedora već je stupio u kontakt sa Civilnom zaštitom Republike Slovenije. Osim dobro obučenih i opremljenih timova specifični su po tom što su u potrage  na vodi i u priobalnom području uključeni posebno obučeni psi tragači- rekao je Miljuš i dodao da vodostaj i slaba vidljivost rijeke Sane ne dozvoljavaju ronilačku pretragu korita rijeke  kod splava i gradskog mosta u koju su trebali biti uključeni ronioci TVJ Prijedor i ronioci iz ronilačkog kluba “Sana”.Inače  potraga za nestalom djevojkom s kratkim prekidima traje intenzivno od 5. marta. Tokom jučerašnjeg dana timovi tri vatrogasne jedinice s područja prijedorske regije pretražile su tok Sane i Une sve do ušća u Savu, kod Jasenovca, ali bez rezultata. Do dolaska ekipa iz Slovenije za djevojkom će i sutra u priobalnom području tragati vatrogasci, policija i Jedinica za podršku CJB Prijedor.

Tekst: Kozarski Vjesnik

utorak, 21 februar 2017 13:59

Obnavljanje znanja iz Prve pomoći

21.02.2017.g -Danas je u prostorijama Crvenog krsta održana obuka iz oblasti prve pomoći za sve zaposlene u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Prijedor!

Obuku je, uz asistiranje naših volontera, vodila dr Sanja Kecman. Obuka u organizaciji GOCK Prijedor rezultat je stalne i uspješne saradnje Vatrogasaca i Crvenog krsta!

Tekst i foto: Crveni krst Prijedor

#