U 2013. godini navršilo se 130 godina od osnivanja prvog Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Prijedoru.

Tačan datum nigdje nije ostao zabilježen,zna se samo toliko da je godinu dana nakon katastrofalnog požara,u kojem je do temelja izgorjela stara Prijedorska jezgra, osnovano ovo društvo.

Noću 8. juna 1882. g zapalio se dimnjak na “Hamzića kafani”, zbog jakog vjetra požar se ubrzo prenio na okolne kuće pokrivene šindrom te se u požaru našao gotovo cijeli grad od “Majkovače”- sadašnji trg Oslobođenja pa sve do “Kapetanove kuće”- sadašnji Tenis klub. Pedantni Austrijski statističari  zabilježili su da su u požaru izgorjela: 183 dućana, 219 kuća, 56 magaza, 17 staja, šlolska zgrada, pravoslavna crkva itd.

Na poziv željezničke stanice, stigli su vatrogasci iz Kostajnice i Banja Luke, te ugasili zgarišta koja su tinjala još nekoliko dana.

U sastavu DVD Prijedor bili su uglavnom zanatlije i radnici. Prvo vatrogasno spremište imalo je drveni toranj, a građani su ga zvali “Jangi kula”. Dežurstva su vršili tzv. “Pasvandžije”,čija je dužnost  bila paljenje i gašenje uličnih fenjera, koji su osvjetljavali grad. U slučaju požara dojava se vršila trubom po gradu.

Kao prvu vatrogasnu pumpu imali su jednu vučnu pumpu tzv. “Knustovku” nabavljenu u Beču.Takva pumpa se i danas nalazi na ulazu u prostorije TVJ Prijedor.  

U spremištu se nalazilo 50 kanti kojima su požare gasili lančanim sistemom. Jedinica je imala svoju limenu muziku i svoju zastavu i djelovala je sve do prvog svjetskog rata kada je rasformirana zbog  gubitaka u ljudstvu.

U period od 1918.-1932. nije postojala organizovana vatrogasna jedinica, ali je grupa građana dobijala naknadu, od Opštine u vidu dnevnica , za učestvovanje u gašenju požara.

Na inicijativu građana i zanatlija 1932.godine, nakon što je izgorjela zgrada na željezničkoj stanici, ponovo je formirano “Dobrovoljno vatrogasno društvo”.

1938. kupljena je prva motorna vatrogasna pumpa, a 1939. pokrenuta je inicijativa za izgradnju Vatrogasnog doma u Prijedoru. Ovaj dom je svečano otvoren 1940. godine. 

U toku 1942. g. Ustaške i Njemačke snage u potpunosti preuzimaju vatrogasni dom i pretvaraju ga u kupatila.

Tokom Drugog svjetskog rata Društvo nije nastavljalo s radom.

Drugog Februara 1948. u Amaterskom pozorištu u Prijedoru održana je osnivačka skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prijedor na kojoj je upisano 50 članova. Od toga dana djeluje  u kontinuitetu i pokazuje zapažene rezultate, i predstavlja okosnicu sistema zaštite i spašavanja svih građana Prijedora.

 1. Marta 1961.  DVD postaje PROFESIONALNA VATROGASNA JEDINICA, a 1978.g. mijenja naziv u TERITORIJALNA  VATROGASNA  JEDINICA  PRIJEDOR  pod kojim nazivom djeluje do danas.

 

#